Friday, May 30, 2014

KECOH PRK TELUK INTAN MEI 2014

As-salam
4 bulan tanpa bicara. Tiada alasan yang ingin ku reka, tiada helah yang ingin ku cipta, hanya maaf yang mampu ku pinta. =(
 
muka gembira setelah bertahun-tahun tidak makan aiskrim roti. haha


Oleh kerana dah 4 bulan aku tak tulis post, so I get too wrapped up in the idea of having a lot of things to talk about. But, but lemme tell you all yang aku dah blah dari Jepun dan kini sudah pun bekerja di Pulau Pinang. Alhamdulillah!!! *tepuk bahu sendiri.

Jadi, apa yang membuatkan aku tiba-tiba nak tulis blog ni?? Hehe. Sebenarnya ini semua gara-gara satu video yang tengah hangat di pasaran Facebook… aku tak nak post video tersebut sebab nak jaga aib kedua-dua muslimah tersebut…

Arghhhhhhh!!!! *hempas laptop ke lantai dan ambil semula untuk sambung tulis blog. Ishh, seriously when I was watching that video, hati aku rasa panas yang amat. Aku tak nak bagi korang clueless, so biarlah aku beritahu yang video aku maksudkan itu ialah rakaman temubual antara seorang wartawan bebas dengan 2 muslimah PAS mengenai calon DAP untuk PRK Teluk Intan, Dyana Sofya.

Antara jawapan tidak masuk akal oleh 2 muslimah tersebut.

1. Antara penolakan pelaksanaan Hudud oleh Dyana Sofya dan usaha untuk menjatuhkan kerajaan yang selama ini menghina Hudud, maslahah (kebaikan) yang lebih besar ialah menjatuhkan kerajaan...

Erkkk.. atas dasar apakah anda memberi jawapan tersebut. Jujur, I don’t see any benefits dalam bekerjasama dengan DAP. Anda ingin melaksanakan Hudud di Malaysia, tetapi kawan anda sendiri tidak ingin menyokongnya. Anda memberi alasan lagi yang anda ingin berdakwah kepada DAP agar lebih mengenali Islam dan lebih terbuka dengan Islam.. bagus niat anda, tetapi tidakkah lagi mudah untuk anda sekiranya anda berdakwah kepada UMNO supaya lebih menjunjung syariat Islam dan menyokong Hudud. Anda jangan lupa, pemimpin UMNO semuanya Islam, jadi pasti lagi mudah untuk didakwahkan. mungkin betul UMNO pernah menolak Hudud sebelum ini, tetapi adakah hanya kerana itu anda sudah berputus asa untuk berdakwah kepada mereka? ingat, tugas dakwah tetap perlu diteruskan meskipun tidak berjaya pada cubaan pertama. 

2. Dyana menyokong Hudud sebagai hukum Allah, tetapi oleh kerana dia berada dalam parti yang menentang pelaksanaan Hudud, jadi dia perlu bersependapat dengan parti nya.

Astaghfirullah. Mak Cik, you need to seek forgiveness from ALLAH. *kita semua perlu selalu bertaubat kepada Allah… Agaknya mak cik ni tak sedar dengan jawapan yang dia lontarkan itu.. adakah hanya kerana aku berada DAP, maka aku perlu menyokong pendirian parti tersebut meskipun ianya bercanggah dengan Islam? You can join that party, but it is doesn’t mean that you have to agree dengan semua pendirian parti tersebut… jangan kerana Parti kita  gadaikan maruah Islam!!!

3. Rosmah digesa supaya menutup aurat kerana dia isteri Perdana Menteri dan menjadi ikon rakyat Malaysia. Berbeza dengan Dyana, dia masih baru dalam dunia politik dan dia masih muda, masih banyak masa untuk kita dakwah kepadanya..

Ya Allah, macam mana kamu boleh yakin yang Dyana itu umurnya panjang?? Tidaklah aku mendoakan usianya pendek, tetapi siapalah kita to decide who will die first, and who will die second. Tup tup, Rosmah yang hidup lebih lama dan sempat berubah menjadi muslimah yang sempurna sebelum meninggal dunia. No one knows.

***sesi jawapan dan komen berakhir di sini***

Fuhhhhh… berpeluh-peluh aku tulis post ni sebab terlampau rasa geram di hati… *ambil kertas A4, lipat lipat jadi kipas kertas macam apek cina. Hmmmm.. semakin hari aku nampak dunia politik semakin menyimpang dari Islam..

Betul, politik itu tidak boleh dipisahkan dari ISLAM. Tetapi perlu kita fahami apa maksud politik itu sendiri. Sedarkah bahawa politik dan parti politik itu adalah 2 jasad yang berbeza? Tolonglah, jangan menjatuhkan maruah Islam dengan permainan parti politik kita.

MOVIE REVIEW: THE FOREIGNER

ASSALAMUALAIKUM fuhhh, setahun tak update blog ni, tetiba hari ni aku rasa nak update.. harap harap ni bukan petanda nak mati. haha...