Tuesday, October 28, 2014

MAKCIK SI PEKERJA KEDAI MAKAN

AS-SALAM


haha. korang perasan something tak yang pelik kat blog ni??? semua gambar yang upload, tak de kaitan lansung dengan tajuk post.. nak tahu kenapa?? sebabnya laptop aku rosak, jadi tak boleh nak pilih gambar yang lebih mesra dengan tajuk post. hehehe. 

ok lah. aku  nak cerita dan kongsi dengan korang semua apa yang berlaku semalam. fresh lagi cerita ni uolzz.. 

cerita dia macam ni.. aku hampir setiap hari akan balik lambat dari pejabat, tapi kalau aku balik awal dari kerja, confirm aku akan singgah satu kedai makcik ni... oleh sebab aku ni selalu sangat dah pergi kedai dia ni, so aku ngan makcik ni dah jadi rapat giler.. selalu sangatlah aku dapat harga murah.. agaknya dia nak jadikan aku menantu dia koyt. haha. ok itu hanya perasaan aku.. haha

nak dijadikan cerita, kebetulan semalam ada seorang makcik baru kat kedai dia ni. maybe pekerja baru koyt... so semalam, aku belilah nasi lemak (nasi lebih) campur sambal sotong dan telur mata.. sotong plak, bukan 1,2 ekor, tapi 5,6 ekor. hahaha. harga yang makcik baik tu kenakan kat aku ialah RM4.50.. kira murahlah sebab nasi dah lah lebih, sotong plak macam 2 orang makan. haha. 

tapi yang aku tension semalam, bila makcik baik tu sebut harga rm4.50, makcik baru tu jeling-jeling je makcik baik. aishhhh. aku rasa nak cucuk je mata makcik baru tu.. kalau sekali tak pe gak, tapi makcik baik tu dah sebut berkali-kali harga yang sama, makcik baru tu tetap tak nak serahkan makanan aku. hahaha. aku tengok je makanan aku tu, kalau ikutkan hati, aku rampas je makanan tu dan cabut.. haha. ikutkan hati je lah. ikutkan akal, tak akan buat pun. hahaha. 

ok tu je lah cerita aku.. sekian. wassalam!! 

Friday, October 17, 2014

TAZKIRAH DI PERHIMPUNAN SEKOLAH

as-salam


motif sangat kan aku upload bendera jepun? haha. aku sebenarnya tak ada gambar perhimpunan sekolah, so that's why I uploaded gambar bendera jepun. ala-ala bendera time perhimpunan tu. btw,, sape kat sini pernah bertugas untuk naikkan bendera ketika lagu dimainkan??? hahaha. aku adalah salah sorang yang kena paksa buat benda alah.. perghhhh, aku paling benci dan tak leh blah apabila lagu dah nak habis, ttp kita punya bendera baru 1 inchi dari tanah... haha. terpaksa lah kau naikkan bendera tu laju laju macam ferrari. hmmm

TETAPI, aku bukan lah nak cerita pasal tiang bendera mahupun bosannya mendengar segala laporan kebersihan oleh para pengawas yang bilik sendiri pun tak terurus. but, I wanna share with u a story yang bagi aku, amat lah lawak dan memalukan diri sendiri. tapi aku tak malu pun nak share ngan korang pasal ni. haha.

ok, cerita ni berlaku pada bulan puasa tahun 2008. I was in Form 5 back then. so, as one of the student yang bertuah, aku telah dilantik untuk menyampai tazkirah pagi sebelum waktu belajar bermula.. orang yang dilantik untuk menyampaikan tazkirah ni bukan aku seorang sahaja, tetapi ramai. setiap pagi, orang yang berbeza akan sampaikan.. jadi, orang yang ditugaskan untuk menyampaikan tazkirah pada hari tersebut, perlu mengambil buku tazkirah dari pejabat dan just baca je tazkirah yang telah disediakan.. sebagai kemuncak cerita, aku terlupa yang hari tersebut adalah hari aku bertugas... dan yang paling malangnya, hari tersebut adalah hari perhimpunan unit beruniform. fuhhhhhh. (muka dah kembali merah. haha).. so,, si pengerusi majlis tu, buat lah pengumuman, "di jemput Saudara Amirul Imran untuk menyampaikan tazkirah ramadhan.".. aku apabila dengar je nama aku dipanggil, terus rasa nak luruh segala jantung hati aku. haha. mana tak nya, buku tazkirah aku lupa nak ambil.. haha. I pretended like yang aku tak dengan nama aku dipanggil, tetapi boleh plak yang si pengerusi majlis tu ulang 3 kali nama aku.. hahaha. aku pun terpaksa lah keluar...

hahahaha. cuba korang teka,, apa tajuk tazkirah aku?? sepatutnya tazkirah mesti berkaitan dengan ramadhan, tetapi aku punya turn, aku bagi tazkirah berkenaan dosa mengumpat. hahaha. padan muka kau imran, siapa suruh tak ready. haha

Wednesday, October 15, 2014

MOVIE REVIEW: DRACULA UNTOLD AND THE EQUALIZER

SALAM


hyee, uolzzzzzz. amacam? sihat ke smua? sorry sebab lama tak post apa apa.. haha. and like usual, alasan dia sama je, sebab sibuk... serious,, memang aku sibuk... pergi kerja pukul 7.30 pagi, balik kerja pukul 7 malam.. sampai rumah, tak sempat nak buat apa apa, dah kena tidur sebab nak bangun awal. aishhhhh. rupanya lagi best jadi student... no need to tido awal, sebab kalau tidor lambat, boleh tidur dalam kelas.. haha. ok,,, it is not a good thing untuk ditiru. haha

so,, bila je aku ada masa?? aku hanya betul betul free ketika weekend sahaja.. sadis kan? haha...

btw, aku nak share ngan korang about the movie I watched last weekend. Hari jumaat aku tengok The Equalizer, hari sabtu plak aku tengok Dracula Untold.

ok, first, biar aku cerita pasal The Equalizer dulu.. movie ni more to action, bunuh bunuh, tembak menembak dll. aku yang jenis takut tengok dari memancut, memang asyik tutup mata je. haha. ok, biar aku jujur ngan korang, at the beginning, movie ni teramatlah slow. tahap slow dia sampai ko rasa menyesal bazir duit beli tiket wayang. but, once dah start dia punya action, perghhh, memang thorbaik giler.. movie dia ni mengisahkan seorang lelaki tua (hero) yang ingin membebaskan seorang wanita muda daripada menjadi bahan pelacuran. tetapi disebarkan bapak ayam tu tak nak bebaskan, dia terpaksa lah bunuh bapak ayam tu... so, start dari dia bunuh bapak ayam ni lah, movie dia semakin menarik dan teruk menarik. haha.. yang pasti, cara hero tu berlawan teramat stylo mylo. dia akan tengok dia punya musuh dahulu, then dia akan set target masa, dan barulah dia start dia punya aksi.

Untuk movie ni aku bagi, 7.5/10....


ok, next, movie Dracula Untold.... aku sebenarnya tak minat pun nak tengok movie ni sebab kawan aku yang kaki wayang tu dah awal awal beritahu yang movie ni tak best. tetapi disebabkan kawan perempuan aku tu ajak tengok wayang, so aku layan je lah.. movie ni mengisahkan seorang putera raja yang ingin mengekalkan keamanan di negara nya. namun, keamanan negara nya telah terganggu apabila tentera Turkey mula menyerang kubunya setelah putera tersebut membunuh tentera tentera Turkey yang ingin mengambil anaknya untuk dijadikan askar Turkey... oleh kerana negara putera tersebut tidak mempunyai kekuatan yang besar untuk melawan tentera Turkey, maka putera tersebut telah meminta pertolongan seekor (seorang?) Dracula...

haha. nampak tak tetiba je aku jadi serious dan ayat aku menjadi teramat skema? haha. itu nak menunjukkan yang aku amat tak boleh nak memahami dan menjiwai dan menhati-i movie tersebut. hampeh dan hampeh. serious movie tu amat tak best. hanya sekadar indah nama tajuk je... wayang start pukul 10.20, tu tak campur iklan lagi, dan habis pukul 11.50. what the movie kan? hahaha

ok lah, untuk movie ni aku bagi 6/10. hmmm

ok lah. kena tidur dah. esok nak kerja lagi. moga aku terus dan menerus tulis post. haha. salam



Sunday, July 6, 2014

MOVIE REVIEW : THE CURSED HOUSE

AS-SALAM

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan!! haha. walaupun dah seminggu, tapi aku tetap nak ucapkan "selamat datang wahai Ramadhan yang kami nanti-nanti kan. Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya". korang ada apa apa cerita menarik untuk dikongsi tentang Ramadhan kali ini?? Aku ada!! (sambil angkat tangan lurus-lurus macam Hermione Granger dalam Harry Potter).. korang nak tahu,, aku punya bos pun turut berpuasa sebagai tanda sokongan!!! mesti ada antara korang yang mengumpat dalam hati, "ek eleh, bos aku pun puasa lah.".. haha.. bos korang puasa sebab diaorang Islam, tapi bos aku orang Jepun wowww. haha.. 

ok, stop jap cerita pasal bos aku tu because I wanna share with you all pasal review movie terbaru yang baru ditayangkan minggu lepas iaitu THE CURSED HOUSE.. 

aku tahu kewujudan movie ni when I was killing my time at the cinema's lobby sementara tunggu masuk hall untuk movie Transformer. When I watched the trailer, I was like "bapak seram giler movie ni! wajib tengok nieh!". aku pun punya semangat, siap buat reminder lagi dalam handphone aku.. what the duck kan? tambah-tambah lagi movie ni adalah based on true story.. hahaha

so, nak dijadikan cerita, semalam aku pergi lah wayang untuk tengok movie ni.. aku ni kaki cerita hantu sket, so I generally don't get too scared,, but, but ada 2 movie yang really scared me. nak tahu movie ape?? sila baca sampai habis. hahaha. 

ok, berbalik pada review movie ni, aku sampai wayang kira-kira 5 minit sebelum tayangan bermula. beli tiket untuk 2 orang (RM10 seorang), so aku terus cepat-cepat masuk Hall sebab memang excited giler nak tengok.. then,, once the movie started, aku dah rasa nak keluar dari Hall.. sebabnya?? bukan kerana movie tu terlalu menyeramkan, tetapi kerana terlampau bosan...

dengan pelakon yang kurang menjadi, computer's effects yang sangat lame, scene-scene yang heart-attack pun kurang umphh.. seriously, sangat hampeh!!! 1 jam setengah terasa macam 1 hari..

sinopsis cerita nya macam ni, ada satu keluarga yang baru berpindah ke rumah baru.. namun, sejak mereka berpindah ke rumah tersebut, kehidupan mereka ditimpa pelbagai malang.. actually, the house has been cursed oleh keluarga pertama yang tinggal di situ... rumah tersebut dibina di atas tapak kuil, dan sebagai peganti, keluarga pertama telah membina kuil kecil dihalaman.. dan nak dijadikan cerita, si suami kelurga pertama telah memecahkan kuil tersebut kerana dia menyalahkan Tuhannya di atas kecurangan isterinya... dan bermula dari situ lah,, roh-roh jahat telah terlepas dari kuil tersebut dan mengganggu sesiapa sahaja yang memasuki rumah itu... THE END.

haha... serious, cerita tersebut far from my expectation... biasanya cerita hantu dari Thailand gempak-gempak dan menyeramkan, tapi yang ni sangat lah lame.. itu je komen aku tentang movie ni.. aku bagi;;

RATING : 4/10

opppsss. lupa nak beritahu, 2 movie yang aku maksudkan tadi ialah The Exorcism of Emily Rose and The Conjuring. sekian. selamat berpuasa!!!

Friday, February 28, 2014

PENGALAMAN PART TIME

AS-SALAM

hai guysss.. so, we meet again. hehe. so, hari ni hari last aku kerja part-time as sales manager kat Arai Housing Co., Ltd... so, apa kaitan nya dengan gambar kat atas tu? haha. tak de pape kaitan pun, just am missing my little brother right now. isn't he so cute? arghhhh.. seriously wanna hug him.. 

ok, back to the main topic.. Arai Housing ni syarikat sewa rumah. so, i need to deal with customers yang nak masuk rumah dan yang juga yang dah masuk rumah. hahaha. ok, sebut pasal customers ni, macam-macam jenis customer yang pernah aku jumpa.. 

1. kaki rasuah

mostly customer akan bayar rent kat pejabat, so am the one who need to terima duit, daftar dan buat resit. so, ada lah seorang customer dari negara XXX, setiap kali bayar sewa, dia mesti suruh buat resit tipu. kalau sewa 10000 yen, dia suruh buat resit 20000 yen, so nanti bila dia dah claim ngan company tempat dia kerja, dia dapat lebih. haha. what the fishhhh! haha. 

bukan sekali dia suruh buat jahat, tapi banyak kali plak tu. but the results are always disappointing for him.. and, at last, dia call aku suruh pergi rumah dia sebab ada kerosakan. so, aku pergi lah rumah dia dan itu memang salah satu kerja aku untuk ambil tahu segala kerosakan dalam rumah customer. tapi, bila aku sampai kat rumah dia,, perghhhh,, menyirap.. dia kata dia salah paham benda tu rosak, dan at that time, bermula lah lagi drama suruh buat jahat.. tapi malang bagi dia, aku bukan lah sejahat itu. hahah

2. kaki bayar lambat sewa

hahaha. customer macam ni bersepah. tapi yg paling ketara, ada sorang mat salleh ni. wajib setiap bulan dia bayar lambat. kalau bayar awal tu, makna nya ada lah tu benda yang tak kena kat dia.. haha... kena puas call baru lah terhegeh-hegeh nak bayar.. erghhhh.. 

3. kaki suka minta barang baru

rumah yang disediakan oleh syarikat aku, semua nya fully furnished. so,, ada lah customer datang buat report benda tu rosak benda ni rosak. padahal tak rosak pun, saje mengada tahi kuda.. tapi ada je benda yang betul-betul rosak, so we change it with new ones. then, bila si rumah A tukar benda baru, mula lah si rumah B yang duk sebelah rumah A datang buat laporan dan minta benda sama macam si rumah A. macam ni banyak sangat berlaku. kami bagi si A kerusi baru, esok pasti si B sampailah si Z datang minta benda sama. well every time this thing happens, I just wanna squeeze them to death. erghhhh.. 

4. kaki suka bagi makanan

ada sorang customer india, suka sangat bagi makanan kat aku.. sorry to be rude but, indian food yg dia slalu bagi tu sangat tak kena ngan mulut aku. huhu. kadang kadang terpaksa tipu yang aku tak leh makan kat rumah dia, so dia akan bekalkan aku. hmmm. nak tak nak, terpaksa buang.. terpaksa ok. i try to eat, but i can't...

5. kaki suka borak

ada beberapa customer yg suka sangat ajak borak. kadang kadang dah habis waktu pejabat, dia tetap tak balik-balik. tapi aku suka je borak, sebab dapat practise bahasa aku. hehe

*****************

macam-macam customer aku dah jumpe. ada juga yang sorang ni, yang baik ngan aku sebab aku suka main ngan anak dia.. then one day, dia ajak datang rumah dia sebab ada party hari jadi for her daughter. hmmm. aku tak pergi sebab aku ada.. seriously, i just feel bad.. ye lah.. bufday pertama anak dia koytttt. after dari tu, aku dah tak pernah jumpa dia.. hmmm

ada juga customer yang selalu puji aku sebab aku suka senyum. Alhamdulillah. =)

yang pasti, we must treat others as we wish others to treat us. ada juga beberapa customer yang berjawatan hebat-hebat tawar kerja kat aku after grad. Alhamdulillah juga. =)

Monday, February 17, 2014

PERJALANAN 5 TAHUN, KINI BERAKHIR

AS-SALAM


Alhamdulillah. piunnggg, dusshhh,,, piunnnnggg, dushhhh... bunyi bunga api dilangit... you know what,, aku dah habis belajor!!! yahooo... setelah 5 tahun berhempas pulas, akhirnya khamis lepas adalah hari terakhir aku sebagai pelajar di Shibaura Institute of Technology..

Alhamdulillah again. Thesis dah siap dihantar, final research presentation pun dah selesai. sepanjang tahun akhir di sini, macam macam benda aku belajar, dan yang pasti,, dapat tambah kawan baruu... ohoiiiii. gumbira gumbira... 

btw,, yang gambor atas tu, ialah aku dan kawan yang paling rapat dalam makmal aku.. tsujimoto nama nya.... dia lah yang selalu ingatkan aku waktu solat, dia lah yang sanggup ganti aku buat kerja supaya aku dapat solat dengan tenang, dia juga yang selalu jaga halal haram makanan aku, dia pun kadang kadang suka tanya pasal Islam, dia suka hisap rokok (tetiba.. haha).. aku ingat lagi,, kadang kadang aku puasa, dan tetiba waktu aku puasa tu ada meeting yang panjang sehingga masuk waktu maghrib, dia yang lebih berani minta tangguhkan meeting utk bagi peluang aku bukak puasa.. bagus kan??!!!!

hmmm.. Alhamdulillah juga, dalam masa tahun aku dah ada 3 journal, 1 sebagai first writer dan 2 lagi sebagai 2nd writer. 


gambar kat atas ni plak ialah ketika aku bentangkan kertas kerja aku di 24th 2013 International Symposium on Micro-NanoMechatronics and Human Science. walaupun tak dapat journal terbaik, tapi peluang ni memang satu peluang yang amat bernilai untuk aku...

owh lupa nak cerita, tema research aku ialah Plasma for Cancer Treatment. alhamdulillah, dapat buat yang terbaik walaupun aku yakin aku mampu buat yang lebih baik kalau bagi lebih komitment. tapi benda dah lepas. usah kau pandang belakang lagi.. gittuwww. hahaha

tu je yang aku nak cerita. maaf sebab hanya kisah diri sendiri. insyaALLAH 13hb 3 2014 adalah tarikh convo.. then 17hb3, aku balik Malaysia.. weyhhh. tak sabar nak makan makanan malaysia. hari first nak makan nasi lemak. hari kedua nak makan nasi ayam the chicken rice shop. hari ketiga nak makan nasi arab. hari keempat........ fuhhhh. aku dah buat list sebenarnya. hahaha..

jya, as-salam..

Saturday, February 1, 2014

JAPAN : GUIDE IN LOOKING FOR AN APARTMENT IN JAPAN

as-salam


ohooooiiii..hye guys!!! long time no see huh? so, how ya doin'? Hope you're well. healthy me, healthy you. hahaha. ok, this time, i wanna share with you guys on how to search for an apartment in Japan.

finding a good place to live in Japan can be a challenger. it is definitely not an easy task to accomplish by any means. but don't let it discourage you. coz I will support you all the way. haha

Apartments are usually rented through real estate agents (japanese: fudousan) and some agencies are available across the country such as miniminieheyaable. and for those who can't understand Japanese, I am suggesting you to use this homepage, Japanhome.

1. home size

Japanese describes the size of apartments by indicating the number of rooms. for example;

1 K: 1 room and 1 kitchen
1DK: 1 room and 1 dining kitchen
2LDK: 2 rooms  and 1 living dining kitchen

As in my case, am leaving in 2DK apartment with my friend, and am regretting. why? coz we got only a dining kitchen which is too small to be shared with 2 people. so, for those who are going to share room, am advising you to take at least 2LDK room, thus you and your friend could have lunch together, while watching tv obviously. haha

2. room size

the room size in Japan is usually represented by the number of tatamis (japanese: jou). tatami is a traditional Japanese flooring material made of rice straw and one size of it is approximately 182 x 91 [cm]. I think you can guess what does Tatami smell like. haha. I don't mean to be rude, but I can't stand the smell. yeah, some people love it, but not for me. sorry. however, the tatamis is good for winter coz it keeps heat and warms up a cold room. haha. and of course it is very bad for summer. forgot to mention, there are also Japanese apartments come with wooden floor (japanese: wa-shitsu).

3. toilet

ok, this point is special for Muslim. In contrast with Muslim's country, most Japanese toilets are dry toilet coz they are using tissue after doing some business in there. haha. so my advise is, do choose apartment with UB (unit bathroom), where both the toilet and bath are in a single unit. and the good thing is, this type of apartment is much less expensive than the dry one. if you couldn't find the UB, it is enough to have toilet with sink in it.. or the last alternative way is to find toilet with electrical socket in it, thus you can charge your iphone while doing business. hahaha. am joking.. the socket is for installing electric toilet seats with water spray feature for washing.


4. travel distance

as in my case, my university is located in Toyosu and the average rent per month for 1K house is around 150000 Yen (RM4900). My jaw dropped when I heard bout this. hahaha. my monthly allowance is not enough to cover that. so, nak tak nak, I needed to find house a little bit far away from my university. from the house that am living right now to my university, it takes about 45 minutes travel distance (bike + train + bike). and you know what, it is actually a normal thing for Japanese, and we need to adapt with it.

5. nearest train station

the walking distance from the nearest train station is a major factor when searching for an apartment in Japan. the closer to the train station, the higher the rent. so, if you are lazy to walk, just look at places that are 0~3 minutes away. but, if you prefer to save money, you can look at a house that is 7~10 minutes away. and from the house, you can walk or take bicycles to the station. but, please note that most parking lots for bicycles are not free of charge.

6. contract fees

Before even thinking about calling a Japanese real estate agent, you need quite a bit of cash on hand.

a. reservation fee (yoyaku-kin) : this reservation fee is refunded after you sign the actual contract.
b. deposit (shiki-kin) : it is refunded when you move out. but, don't expect much coz maybe only 20~30% of your deposit is refundable. they will use your deposit to clean and repair any damages. the deposit is usually equivalent to 2 months' rent.
c. key money (rei-kin) : rei is respect in English, and kin is money. haha. this money goes to landlord for showing our respect to them. haha. and it is usually equivalent to 2 months' rent. owh, and of course it is not refundable. haha
d. service fee (chukai tesuryou) : non refundable payment to the agent. the amount is usualy equivalent to 1 month rent. 

haha. start counting money? haha. wait, wait! am not finished yet. don't forget to pay your rent. as a general rule of thumb, every new tenant is expected to pay two month's rent upfront. hahaha. ok now you can start counting your money. haha..

but, but, but, if you have no money, am suggesting you to stay at my company's apartment (my part time job).. you don't need to pay key money,, and the deposit is 70% refundable. hoho... my company's apartments are fully furnished. you can enter it naked. haha

7. guarantor

many agents require you to have a guarantor co-sign the rental contract (but not my company. haha).. the guarantor must be a Japanese national with strong financial background.  so, you can ask your company or your university to be your guarantor.. =)

8. type of gas system

there are 2 types of gas for residential use in Japan, which are city gas (japanese: toshi gasu) and propane gas (puropan gasu). it depends on where you live as the gas type is not interchangeable. so, am suggesting you to find a house with city gas coz it is much cheaper than propane gas.

have any questions? just drop me a comment below!! =)

Friday, January 3, 2014

Selamat Tahun Baru Masihi 2014

As-salam
Walaupun hari ni dah 3hb 1, aku tetap nak ucap gak Selamat Tahun Baru 2014 kepada semua penulis blog dan pembaca blog aku yang tak seberapa ini. Semoga tahun ini berjaya kita tempuhi dengan berkat dan rahmat Allah. Semoga kita menjadi insan yang lebih baik dan berjaya. InsyaAllah.
Setiap kali masuknya tahun baru, mesti ramai yang sibuk bertanya akan azam baru masing-masing. So, aku pun nak juga senaraikan azam tahun baru 2014.
1. Jadi muslim yang lebih baik.
2. Jadi semakin rajin dan sistematik.
3. Dapatkan kerja yang aku minat dan gaji tinggi.
4. Jadi seorang yang pandai berjimat dan rajin menabung.
Itu je kot azam baru aku kali ni. Korang punya azam plak bagaimana? Jangan lupa share kat ruang komen yerk.

ImFact: JENAMA KERETA YANG ADA NAMA CINA

Assalamualaikum Baru-baru ni duk kecoh kononnya Proton kena tukar nama selepas Geely milik syarikat China membeli 49.9% lot saham P...