Wednesday, December 25, 2013

THE MOST SEARCHED KEYWORDS IN MALAYSIA

as-salam


ohoiii.. lama kita tak ketemu... maaf lah.. sekarang sibuk dengan research yang tak siap lagi walaupun esok lusa dah nak kena hantar thesis.. hmmm.. poning poning... btw,, bermula dari sabtu ni, cuti tahun baru dah start sampailah 6hb 1 tahun depan.. yahooooo.. tapi tak leh gembira sangat, sebab research tak siap lagi.. aishhhhh.. poning poning...

ok lah,, kali ni aku tulis post pasal the most search keywords kat google engine.. 

  1. CAR MAKES - Proton Suprima
  2. FASHION BRANDS - Coach
  3. GE13 POLITICIANS - Anwar Ibrahim
  4. LOCAL DESTINATIONS - Genting Highlands
  5. MALAYSIAN NEWS SITES - Malaysiakini
  6. MALAYSIAN TV SERIES - Setia Hujung Nyawa
  7. PEOPLE - Paul Walker
  8. SPORTS PERSONALITIES - Gareth Bale
  9. TOP MOBILE SEARCH - Facebook
  10. TOP MOBILE SEARCHES FOR LOCAL SITES - Mudah
  11. TOP SEARCHED TV SHOWS - Upin & Ipin
  12. TRENDING MALAYSIAN CELEBRITIES - Izzue Islam
  13. TRENDING MALAYSIA MOVIES - KL Gangster 2
  14. TRENDING MOVIES - The Conjuring
  15. TRENDING SEARCHES - Lahad Datu
  16. TRENDING SONGS - Gwiyomi


1. keyword 'Proton Suprima' mula menjadi popular sejak pelancaran Proton Suprima S pada 17 Ogos. paling banyak orang search berkenaan dengan proton suprima ialah harga kereta tersebut.. berapa yerk harganya? tak ambil tahu plak aku...

2. untuk keyword 'coach',, aku amat yakin yang mesti golongan hawa yang paling banyak search kat google.. sebab apa?? sebabnya paling ramai orang search pasal coach ialah berkenaan dengan handbag coach.. haha... tak kan lah lelaki nak pakai handbag plak kan? kecuali dia nyah. haha

3. haha... nama Anwar Ibrahim yang paling banyak orang search berbanding Najib Razak yang berada di tempat ke-4. orang negeri sembilan yang paling ramai search pasal Anwar.. hoho

4. tak de pape nak cerita pasal genting highlands. yang pasti,, kat jepun berlambak lagi best tempat yang macam genting tu.. haha.. tapi yang aku paling bangga ialah,, 2 tempat di Terengganu menjadi keyword paling popular top 10 iaitu pulau perhentian dan pulau redang. 

5. malaysiakini paling ramai dibaca ketika piliharan raya 2013... dimanakah utusan malaysia? haha.. sayangnya tiada dalam top 10..

6. owh.. no komen.. sebab tv kat jepun ada rancangan jepun je.. hehe... btw,, best ke cerita tu?? 

7. paul walker.. aku amat yakin yang orang malaysia ramai search pasal dia ni after dia mati.. kan? kan? btw,, korang nak tahu satu benda?? isteri mat yo adalah keyword no 3 paling popular kat malaysia... hahaha... negeri yang paling banyak search ialah Terengganu.. negeri aku tuuu.. haha

8. no komen... haha..

9. no komen juga..

10. mudah.my... boleh percaya ke shopping kat situ?? pernah ada pengalaman?? kongsi sket kat ruangan komen.. hmmm.. aku selalu je shopping online sini.. tapi tak berani plak nak shopping online kat malaysia..

11. aku walaupun dah besar and dah merantau jauh ke jpun.. aku still layan upin & ipin ni ngan kawan-kawan aku.. kitaorg bukak youtube kat tv, then layan ramai-ramai sambil makan kat ruang tamu.. perghhh.. seronokk.. haha

12. izzue islam.. haha. aku tak kenal. maaf. tapi aku rasa dia ni baru kahwin ngan rita rudaini bukan?

13. KL Gangsters 2. haha. korang boleh agak tak ramai org cari movie ni pasal apa?? yaaa, tepat sekali!!! ramai yang cari movie ni sebab nak download free.... haha.. budaya orang Malaysia,, memang suka cari benda-benda free ni.. hehe.. dan malangnya,, kat sini tak boleh download full movie HD KL Gangsters 2.. btw,, aku dah tengok movie ni.. bagi aku,, aku lagi suka yang first... then,, kalau korang nak tahu, movie Highland Towers berada di tempat ke dua dalam kategori ni.. movie ni pun aku dah tengok.. bagi aku,, tak lah best sangat dan tak lah teruk sangat.. kiranya,, cubaan yang bagus gak ah.. cuma aku tak suka ending dia..

14. movie The Conjuring.. perghhhh, terbaik gua cakap sama lu... memang seram habis movie ni.. aku ni dah lah suka tengok movie-movie hantu, so bagi aku, movie ni memang terbaik... btw, korang ada movie hantu yang nak suggest kat aku tak?? hehe

15. yang pasal Lahad Datu ni, aku yakin yang ramai orang Malaysia search kat internet sebab nak tahu lebih detail pasal yang berlaku kat Lahad Datu kan?? bagus-bagus. korang semua memang prihatin..

16. NO komen pasal gwiyomi ni.. cuma aku terkilan sebab aku dah puas cari, tapi tetap tak jumpa penyanyi asal gwiyomi ni... haha..

Jya sekian.. 

source: google trends

Monday, December 16, 2013

GADGET REVIEW: WIRELESS EARBUDS BACKBEAT GO 2

AS-SALAM


ooohoiiiii. jumpa lagi semua... hehe.. jangan ingat aku dah tak suka menulis,, cuma kekangan masa yang menghalang aku berleter disini.. =P

ok, sebelum aku tulis review,, aku ada satu benda nak cerita kat korang semua... 2 minggu lepas,, aku ada pergi jenjalan cuci mata tengok baju-baju kat Lalaport Toyosu... aku ni jenis yg benci tengok orang main handphone sambil berjalan.. tetapi entah macam mana,, hari tu kebetulannya aku jenjalan dalam mall tu sambil mata tengok kebawah main handphone., then,,, tetiba ada sorang budak umur 5 tahun mungkin, yang berlari dari arah depan aku dan hampir melanggari aku.. aku terkejut, dan yang paling mengejutkan apabila ada suara jeritan kemarahan dari depan...

MakCIk A; 前見て!(tengok depan!!)

glurrpppp.. aku terkejut dan terkesima.. makcik tu marah aku atau pun marah anak dia... erkkk... tapi yang pasti,, aku dan anak dia bersalah dalam hal ni... haha..

ok lah... aku nak tulis review plak... kat jepun ni,, memang ramai yang guna basikal,, beza dengan malaysia,, hampir 90% pelajar kat universiti aku datang kelas dengan basikal.. dan aku pun tak ketinggalan dalam bab ni.. so, nak dijadikan cerita, aku ni suka benor kayuh basikal sambil dengar lagu guna earphone.. (shhh.. sebenarnya guna earphone sambil berbasikal adalah satu kesalahan kat jepun) tapi, tapi, jujur aku katakan yang wayar earphone yang panjang tu amat menyerabutkan dan amat tidak mententeramkan jiwa ketika berbasikal... maka dengan itu, sebagai langkah penyelesaian, aku belilah earphone yang guna bluetooh ni.. tak de lah nak serabut sangat dengan wayar dia yang panjang... 


the good: lightweight, very good sound quality, strong pairing connection with no noise
the bad: battery life is not great (4.5 hours)


earphone ni skali ngan fit stabilizer. apa function dia? function nya adlah untuk kasi earbud tu betul-betul melekat kat telinga... memang superbbbb...

macam aku cakap tadi, pairing connection antara earbuds ni dengan handphone,, memang kuat.. so kadang-kadang, aku boleh lupa kat mana aku letak handphone aku.. haha.. dan yang paling menakjubkan ialah,,, walaupun ianya wireless earbuds, noise tu boleh dikatakan langsung tiada... sound quality memang terbaikk...

tapi macam mana pun, kekurangan itu tetap ada. yang paling jelas ialah,, battery nya cepat benor habis... dalam 4 jam lebih jeww... 

untuk gadget kali ni,, aku bagi ranting sebanyak

RANTING; 7.8/10


ImFact: JENAMA KERETA YANG ADA NAMA CINA

Assalamualaikum Baru-baru ni duk kecoh kononnya Proton kena tukar nama selepas Geely milik syarikat China membeli 49.9% lot saham P...